Sycyński chleb Dziedzictwem kulinarnym Wielkopolski
Kolejny produkt kulinarny z naszego obszaru został włączony do Wielkopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. To zasłużone wyróżnienie jest dowodem uznania dla pracy właścicieli Gospodarstwa Agroturystycznego Marioli Bzdręgi i Ryszarda Kurylonka. Chleb Sycyński podróżował z Krainą Trzech Rzek po całej Polsce – jego smak poznali uczestnicy dożynek prezydenckich w Spale, targów turystyki wiejskiej w Kielcach oraz licznych wydarzeń, do udziału w których LGD zapraszała Agroturystykę z Sycyna.
Dumni gospodarze zaprosili nas do wspólnego radosnego świętowania z okazji nadania cennego wyróżnienia dla Sycyńskiego chleba. Na uroczystości nie zabrakło burmistrza Obornik, pana Tomasza Szramy, który podkreślił wkład pracy właścicieli gospodarstwa w promocję Gminy Oborniki. Przyjechali także sympatycy gospodarstwa, lokalne media oraz zaproszone zespoły (Maniewiacy i Kapela z Orliczka), który zadbały o muzyczną oprawę uroczystości. Było sympatycznie,wesoło ale przede wszystkim smacznie. Gospodarze zadbali o podniebienia gości serwując pyszną zupę, kiełbaski, sałatki, pyszne ciasta a przede wszystkim chleb, którego smak i zapach pozostaje w pamięci na długo.